Rukola
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Roślina wieloletnia, tworząca przy ziemi rozetę, zielonych, pierzastodzielnych liści dł. 10-12 cm pośród których pojawiają się latem pędy kwiatowe z żółtymi kwiatami.
Uprawiana ze względu na liście, wykorzystywane do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb. W kuchni włoskiej jej nasiona używa się jako przyprawy.
Rukola jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych. Jej liście zawierają sole mineralne, żelazo oraz jod.
Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu od kwietnia do czerwca w rzędy co 25-30 cm.
Zbiór liści prowadzi się już po 4-6 tygodniach od siewu.
Rukola jest gatunkiem mało wymagającym co do stanowiska
Opakowanie jednostkowe: 0,5g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.