Oberżyna mieszanka odmian

Opis
Mieszanka kilku odmian oberżyny, zróżnicowanych pod względem kształtu oraz koloru owoców. Miąższ owoców ma specyficzny, wyszukany smak, zawiera dużo soli mineralnych, potasu, fosforu, wapnia, żelaza i mikroelementów. Owoce zbiera się niedojrzałe, wtedy są smaczniejsze i spożywa panierowane, faszerowane - zapiekane w piekarniku lub na grillu, z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem. Rośliny najlepiej uprawiać pod folią, gdyż w odkrytym gruncie tworzą owoce tylko w latach ciepłych, w miejscach nasłonecznionych.
Nasiona wysiewać na palety lub do doniczek w pierwszej połowie marca, go gruntu wysadzić w końcu maja w rozstawie 50-60x50 cm.
Oberżyna wymaga żyznej i zasobnej w wodę gleby.
Wysiew pod osłonami: 15.III, gł. 0,5 cm
Wysadzanie na miejsce stałe: 20.V
Rozstawa: 50-60 cm x 50 cm
Zbiór: VIII-15 X
Stanowisko: słoneczne
Opakowanie jednostkowe: 0,5g