Majeranek
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Roślina jednoroczna wysokości 25-30 cm. Suszonych liści używa się do przyprawiania zup, mięs mielonych, drobiu, ryb, w masarniach do wyrobu niektórych wędlin.
Wyciąg stosowany w farmacji do wyrobu maści majerankowej leczącej katar.
Uprawia się z rozsady i siewu wprost do gruntu. W temp. 20-25°C wschody następują w ciągu 7-14 dni. Z rozsady, wysiew w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. Wysadzać w połowie maja do gruntu po 2-3 sztuki w rozstawie 25x20 cm. Siew wprost do gruntu w drugiej połowie kwietnia w rzędy co 25-30 cm. Zbioru ziela dokonuje się dwukrotnie na przełomie czerwiec - lipiec i wczesną jesienią.
Udaje się na glebach żyznych, próchnicznych, dostatecznie wilgotnych w drugim roku po oborniku.
Opakowanie jednostkowe: 0,5+0,25g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.