Mięta pieprzowa
towar niedostępny
Opis
Roślina wieloletnia wysokości ok. 70 cm. Do suszenia zbiera się liście, zanim rośliny zaczną kwitnąć.
W lecznictwie stosowana jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i wzmagający apetyt. Zawarty w niej mentol działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, a użyty zewnętrznie daje uczucie chłodu.
Napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów. Liści można używać też jako przyprawy do ryb, mięsa i ziemniaków.
W kuchniach świata mięta dodawana jest również do sosów, syropów, napojów, alkoholi, deserów, sałatek owocowych i groszku.
Siew w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona włożyć do lodówki na okres 7 dni. Następnie nasiona wysiać, zapewniając im temp. ok. 25°C. Wschody trwają 2-3 tygodnie. Uprawiać w rozstawie 30x30 cm.
Opakowanie jednostkowe: 0,1g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.