Nasiona na kiełki – mieszanka francuska

Opis
Kiełki mieszanki francuskiej tworzą wykwintną kompozycję smakową. Polecane jako dodatek do różnorodnych dań, kanapek, surówek, sałatek.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona namoczyć na 2‐3 godziny w przegotowanej, letniej wodzie. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie zraszać kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkownicy.
Kiełki można także produkować w słoiku. Nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą (2‐3 godziny). Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić do odcieknięcia w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu denkiem do góry pod kątem 40‐45o. Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po 6‐8 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Składniki: koniczyna, rzodkiewka, kozieradka, lucerna, koper, szczypiorek.
Opakowanie jednostkowe: 20g